Psychosociale therapie

Bij deze vorm van individuele begeleiding worden kinderen en jongeren ondersteund in de sociaal emotionele ontwikkeling. Het is een laagdrempelige, oplossingsgerichte manier van begeleiden, waarbij je op zoek gaat naar waar een probleem precies zit, waar het vandaan komt en wat je zou willen veranderen. Het kind wordt zelf gestimuleerd mee te denken over een mogelijk oplossing, binnen de grenzen van zijn mogelijkheden.

Binnen de therapie wordt gezocht naar mogelijkheden om onhandige patronen van denken, voelen en doen te doorbreken. Door vanuit een ander perspectief naar jezelf te leren kijken, krijgt het kind de kans zijn houding en perspectieven naar het leven toe te kunnen verruimen. Ik geloof dat dit een positieve invloed heeft op het zelfvertrouwen, de mentale gezondheid, vitaliteit en de (sociale) zelfredzaamheid.

Er worden verschillende interventies ingezet. Enkele voorbeelden hiervan zijn cognitieve gedragstherapie, systeemgericht werken, oplossingsgerichte coaching en ontspanningsoefeningen. Daarnaast worden er ook gesprekken gevoerd en kunnen er rollenspellen gespeeld worden. We kunnen samen gaan tekenen of knutselen, of zelfs even gaan wandelen. Ook eigen ideeën van het kind zijn welkom,  zo kan er op een vertrouwde manier gewerkt worden aan de hulpvraag.

Het kind wordt gestimuleerd zijn kwaliteiten en wensen te ontdekken en verder te ontwikkelen om zo tot een eigen oplossing te komen voor de hulpvraag. De gedachte hierachter is dat ieder kind, bewust of onbewust, zelf weet wat hij nodig heeft om zijn moeilijkheid op te lossen.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan kijken we samen naar een passend traject.