Leren omgaan met emoties

Home > Blog > Leren omgaan met emoties

Jezelf goed leren kennen is heel belangrijk. Je emoties herkennen en leren omgaan met emoties zorgt dat je krachtig staat in de wereld om je heen. Je weet dan beter wat bij je past of wat niet, welke keuze je mag maken voor jezelf, wat je nodig hebt en wat je grenzen zijn. 

Vaak weet je wel van jezelf in welk vak je goed bent of welk vak je lastiger vindt. Je weet vaak wel wat je hobby’s zijn en of je het ergens wel of niet mee eens bent. Maar vaak is het lastiger bij jezelf na te gaan WAT je voelt en HOE dat voelt.  

We gaan vaak op de automatische piloot door als we gevoelens ervaren. We drukken ze graag naar de achtergrond. Door je gevoelens te leren kennen, ze te bekijken van een afstandje en ze te doorvoelen, ga je meer rust ervaren. Dat klinkt gek he? Want we willen ze graag wegdrukken omdat ze niet fijn voelen. Hoe kun je dan meer rust ervaren als je weet dat je je niet fijn gaat voelen? 

Leren omgaan met emoties

Waar zijn emoties voor?

We weten dat we emoties hebben, maar waar zijn emoties voor? Emoties zijn er om je iets te vertellen. Je lijf vertelt je heel veel. We merken lang niet alle signalen op. Vaak omdat we veel aan het ‘denken’ zijn en niet aan het ‘voelen’. Daarom wil ik je graag meenemen in de vier basisemoties en wat deze je willen vertellen. Heel nuttig, want de volgende keer als jij deze voelt, weet jij wat je nodig hebt. Hierdoor zul je meer rust gaan ervaren.  

  • Boos. Dit gevoel vertelt je waar anderen jouw grenzen over gaan, het beschermt je, het zorgt voor ontlading, het vertelt je dat je je betrokken voelt bij een situatie, het geeft je een seintje dat ‘iets’ je raakt. Heel nuttig, jouw boosheid mag er dus zijn! 
     
  • Bang. Bang zijn voor een spannend proefwerk, een nieuwe klas ontmoeten, een andere uitdaging aangaan of het voelen van gevaar. We worden voorzichtiger, alerter en maken ons het liefst klein. Dit klinkt helemaal niet zo fijn he? Bang zijn heeft echter wel een hele belangrijke functie, het vertelt ons namelijk dat we behoefte hebben aan veiligheid!  

 

  • Blij. Dit is een fijne emotie! Als we blij zijn, kunnen we alles beter aan, we staan open voor ontwikkeling en we kunnen volledig onszelf zijn. Het wil ons vertellen dat we aan het opladen zijn. 

 

  • Verdrietig. Als we verdrietig zijn, laten we letterlijk los. Dit is dus heel nuttig en belangrijk voor je. We voelen ons lichter, ook al is het probleem misschien niet opgelost. Het gevoel wil ons vertellen dat we behoefte hebben aan steun. We willen situaties/ gebeurtenissen / verdriet verwerken en vinden het fijn als we dit met iemand kunnen doen. 
     

Dit is een kleine samenvatting, als je het lastig vindt om je gevoelens door de dag heen te voelen, neem dan gerust contact met mij op. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt om ze (weer) te gaan voelen. 

Luister naar je emoties en leer wat je fijn vindt 
Luister en ontdek waar jouw grenzen liggen 
Luister en leer wat je ontroert 
Luister en kom erachter wat je kwetst 
Luister en leer wat je verdrietig maakt 
Luister en ontdek wat je mooi of leuk vindt 
Luister naar je emoties en weet hoe het met je gaat 
 
Luister en leer jezelf kennen!

 

Lees mijn gratis e-book over zelfliefde

Er is maar één plek waar we echt geluk kunnen vinden en dat is binnen in jezelf.

Adres & Contact

Jeugdpraktijk Groen

Muziekplein 86 5402 CV Uden

E: info@jeugdpraktijkgroen.nl

T: 06-28960721

Aanvullende gegevens

AGB code praktijk 
AGB code zorgverlener 
SKJ registratienr 
NFG registratienr 
RBCZ licentienr 
KVK 

94064352
90108010
100026559
8893
200075R
72564253

Over Lesley

Mijn naam is Lesley Bouman. Toegepast psycholoog en kinder- en jongerencounselor.

© 2023 | Alle rechten voorbehouden.